26/11/2020

L’Hospital General de l’Hospitalet organitza un grup de suport a l’alletament matern per a mares amb dificultats per donar el pit

És una iniciativa d’infermeres i llevadores de la Unitat de Puerperi formades en lactància materna.

La Unitat de Puerperi de l’Hospital General de l’Hospitalet té en funcionament des de fa uns mesos un grup de suport a l’alletament matern que ofereix ajuda a les mares que es troben amb dificultats a l’hora de donar el pit. Es tracta d’una iniciativa de cinc infermeres i cinc llevadores del centre que van crear un grup batejat com a Lactabé. La idea va sorgir en veure que les dones que acabaven de donar a llum marxaven de l’hospital sense que haguessin pogut donar el pit amb èxit. “48 hores no són suficients i un cop a casa poden aparèixer els problemes”, expliquen.

Sovint les mares arriben al grup angoixades, perquè tenen els mugrons clivellats o perquè el nadó no s’agafa bé al pit, i al cap de dues hores marxen alleugerides, amb solucions i més segures. “Quan els veus la cara, com si haguessin trobat la llum, és molt gratificant”, expliquen les infermeres i llevadores. Totes elles participen en el grup de manera altruista, fora de l’horari laboral.

A banda del suport sanitari, el grup proporciona la possibilitat de contactar amb altres mares que es troben en situacions semblants, el que també té un efecte benèfic. Comparteixen dubtes, pors, dificultats, i també èxits i diferents experiències. Ho fan en una sala acollidora de l’hospital, supervisades per dues de les professionals del grup formades en alletament matern.

El grup, que va néixer el passat mes de febrer, ha dut a terme ja 17 sessions de suport a l’alletament matern, de les quals s’han beneficiat 30 famílies. “Comença a funcionar el boca-orella i ens arriben mares que han parit a altres centres però que viuen al barri, per exemple”. Hi ha també les que venen del Prat de Llobregat, ja que la maternitat de l’Hospital és el seu centre de referència assignat per zona.

El servei, obert a tothom, és gratuït i l’assistència al grup, voluntària. Només cal presentar-se els dimecres a les 16 hores a la sala de familiars de la Unitat de Puerperi (Unitat