05/07/2020

Primeres imatges de l’interior del refugi de la Guerra Civil descobert a la parada del metro de Santa Eulàlia

Els operaris de les obres del suburbà a L’Hospitalet es van topar amb un “bunker”, a on hi varen trobar objectes de la vida quotidiana

Refugi 2

La primera inspecció de l’interior va constatar el bon estat de conservació, mostrant l’existència d’un refugi antiaeri del qual se’n tenien notícies però del que no hi havia constància del seu estat de conservació.

La planta ens mostra un refugi estret i allargat amb tres accessos. Les parets són de totxo i protegides per morter que, amb la humitat, havia caigut en algunes zones.

Destaquem la presència de diversos materials, com ara d’alguns elements mobles, la instal·lació elèctrica i una quantitat indeterminada de somiers apilats, cosa realment inusual. Apareixen també algunes inscripcions a les parets i un petit dibuix i operacions matemàtiques.

El refugi va tenir freqüentacions ocasionals com ho demostren alguns elements observats al terra.

En les imàtges es poden apreciar que els ferros que apareixen a les habitacions del refugi son las lliteres i que las unions d’aquestes son “remaches”, ja que en aquella època no s’utilitzava la soldadura com es fa avui en dia.

Fotos: Museu de L’Hospitalet. Font del text: Museu de L’Hospitalet