09/12/2022

Miquel Ruiz Carrillo, Mosso d’Esquadra i historiador al Baix Llobregat i L’Hospitalet

«La Guerra Civil és encara present en aquells que la van patir directament»

MIQUEL (2)

Miquel Ruiz fotografiat a l'entrada de la Comissaria de Mossos

Miquel Ruiz és llicenciat en història contemporània per la Universitat de Barcelona, i també es Caporal dels mossos d’Esquadra. Nascut a Sant Joan Despí, com historiador ha aprofundit en els seus treballs de recerca històrica, en el període que compren la segona república espanyola, la guerra civil i els primers anys del franquisme. Ha publicat llibres que son exemple de rigorosa investigació, que fan referència a aquests anys difícils per Espanya i Catalunya.

L’esforç per posar blanc sobre negre, indagar, analitzar i buscar les fonts més fidedignes del període estudiat, l’han portat a guanyar-se el prestigi de ser un historiador sòlid i molt competent, un dels millors que tenim a L’Hospitalet i el Baix Llobregat.

Miquel Ruiz, home valent i honrat tant en la tasca d’historiador com la de policia, és directe en el tracte, i no li fa por la feina; forma part d’aquelles personalitats que cada cop es troben més a faltar, i que segurament si el món en tinguéssim més com ell, tot rodaria molt millor.

Regalamos 2000 euros para gastar en La Farga

En el dia a dia sap fer un pas enrere, i analitzar una situació, més enllà de la seva feina de policia, contextualitza i esmicola el nucli del problema com si escrivís d’amunt del paper blanc, una història que podria servir per fer un guió d’una pel·lícula, o obrir la investigació d’un assassinat per part de la policia.

Home temperat, però no passiu, sap escoltar, com a bon policía, i historiador, i pot encaixar un allau de trucades, com si fos el paper assecant de la tinta d’una pluma. Esperem que aviat tregui el llapis del calaix, i torni a escriure del que van viure els nostres avis en aquells fatídics anys trenta, perquè no torni a passar mai més el mateix. TEXT: ANTONIO RAMON RUBIO I BERENGUER