03/06/2023

L’Hospitalet-Festa Major del Centre: Aquests són els pioners que van recuperar la Festa Major als anys vuitanta

Es va concebre com una Festa Major no només pel Centre sinó per tota la ciutat

ROMAGUERA PORTADa

FOTOS CEDIDES PER ENRIC ROMAGUERA CUBEDO

Aquest dijous arriba la Festa Major del Centre, i les primeres activitats de la festa gran del barri. La festivitat de Corpus coincideix aquest cop amb l’inici de la Festa, i es podrà veure l’ou com balla al brollador de la plaça de Mossèn Homar, al llarg de tot el dia. A la tarda el pregó de Ricard Monrós, fins ara president de la comissió, i que ha passat el testimoniatge a Miquel Rios, dóna el tret de sortida a quatre dies de gresca.

Aprofitant que arriba aquest esdeveniment hem parlat des d’el TOT L’HOSPITALET, amb l’Enric Romaguera, que va ser un dels pioners que formaven part de la comissió que va promoure la Festa Major del Centre a inicis dels vuitanta.

Amb la conversa amb l’Enric Romaguera ens recordava alguns dels noms que formaven part d’aquell grup: Artells, Josep i Joan Parera, Calvís, Ramos… segur que ens falten noms i si ens voleu ajudar a completar la llista us ho agrairem molt. Ells van tenir la força, la imaginació, el lideratge i la voluntat de muntar un esdeveniment que va ser tot un èxit, i capdavanter de la resta de Festes majors que es van anar desenvolupant els diferents barris de la ciutat. Per aquelles dates el barri del Centre i també Sant Josep, un grup de veïns i veïnes, amb la seva rauxa, sentit de pertinença, i orgull de ciutat, encapçalaven un moviment cultural, de llibertat, i polític que malauradament ja no hem tornat a veure més. Perquè aquella Festa Major no era només pel Centre sinó que volia ser la Festa Major de tota la ciutat. El barri del Centre, i també el de Sant Josep, és trist, però ja no son el centre de pràcticament res. I políticament, cultural i socialment, ha passat a la marginalitat dins la ciutat de L’Hospitalet. I potser el que caldria fer, per part de veïns i veïnes del centre, és deixar de mirar-nos el melic, no repartir culpes, i traspassar la responsabilitat als altres, o a l’administració i tornar a engegar iniciatives amb cara i ulls, com van fer els de la Comissió de Festes del Centre als anys vuitanta.

La Farga en viu!


Cal recordar que la Festa Major a L’Hospitalet era per Sant Roc, el 16 d’agost. A partir del moment en que els veïns i les veïnes van començar a agafar l’hàbit de marxar de vacances el mes d’agost, cada cop hi havia menys ciutadans que ho celebressin. Publiquem un seguit d’imatges que ens ha cedit l’Enric Romaguera. Si en voleu publicar de noves estarem encantats. I si voleu afegir més informació o corregir també. I si no esteu d’acord amb alguna de les opinions podeu esmenar-les. Article signat per un veí del Centre amb pseudònim: Antoni Ramon Rubio i Berenguer

FOTO ENRIC ROMAGUERA CUBEDO
FOTO ENRIC ROMAGUERA CUBEDO
FOTO ENRIC ROMAGUERA CUBEDO

Si quieres que publiquemos tus fotos retrospectivas de L'Hospitalet o el Baix Llobregat, nos las puedes enviar por correo electrónico a tot-hospitalet@tot-hospitalet.cat