06/02/2023

Aquest proper cap de setmana podràs gaudir i visitar edificis emblemàtics de L’Hospitalet

La masia de Can Colom, Can Vilumara, la Casa dels Cargols…

OPEN PORTADA
19/10/2021

El pròxim cap de setmana, L’Hospitalet participa en el festival d’arquitectura 48h Open House, un cap de setmana per gaudir d’edificis emblemàtics de la ciutat i explicar l’arquitectura de manera transversal. L’Hospitalet amaga una arquitectura variada: les masies dels orígens, quan la vila es dedicava a la pagesia; el modernisme i el racionalisme de l’arquitectura industrial i també als carrers, amb l’empremta deixada per l’arquitecte Puig i Gairalt, i en els darrers anys amb una tipologia d’edificació innovadora d’arquitectes de renom.  

Els diferents vessants de L’Hospitalet estaran presents en aquest 48h Open House amb la visita a 12 edificis i els itineraris proposats. També en el tema central proposat, l’arquitectura mediterrània, un tipus de construcció que responia a les necessitats del moment, creant tipologies i tècniques constructives pròpies i singulars. En les construccions industrials la tria de materials responia a la funcionalitat i a la utilització de materials més propers.  

Un exemple de la utilització d’aquests materials es troba a la Indústria Akroll, un dels edificis que visitarà enguany, ubicat al carrer de Corominas. L’empresa es va fundar als anys 50 del segle xx dedicada a la fabricació de complements metàl·lics per a la moda. L’edifici ha estat rehabilitat i, actualment, és un espai de creació amb platós audiovisuals que forma part del Districte Cultural. 

A les visites es coneixeran els nous usos d’alguns dels edificis, com la masia de Can Colom, que acull el Programa Municipal per a la Dona; Can Vilumara, antiga fàbrica i ara institut; la Casa dels Cargols, exemple del modernisme a L’Hospitalet, que actualment és la seu de l’Oficina Jove; o l’edifici Planeta, seu dels antics jutjats i actualment convertit en un centre de formació i innovació.  

Es proposen quatre itineraris: al voltant de l’arquitecte Puig i Gairalt amb la visita al gratacel de la carretera de Collblanc; l’arquitectura de contrastos de la plaça d’Europa; l’itinerari històric per la vila vella, i l’itinerari industrial per la Tecla Sala, Cosme Toda, Germans Albert i Can Vilumara.  

Per fer els itineraris cal fer reserva a la pàgina web de 48h Open House (L’Hospitalet de Llobregat | 48H OpenHouse Barcelona). 

Fa cinc anys que L’Hospitalet participa en el 48h Open House, per repassar aquesta participació, l’Auditori Barradas acollirà una exposició de l’1 de desembre de 2021 a l’1 de febrer de 2022.