02/02/2023

Conferència de Xavier Arbós, a L’Hospitalet: Montesquieu ha mort?

Presenta i modera el periodista i politòleg José María García-Pastor

Espai de Debat RETALLAT
10/01/2023

Dilluns 23 de gener del 2023. A l’hora d’inici, a les 18:30h, clica aquest enllaç:  https://bit.ly/separaciopoders

La Farga, Rebajas

El constitucionalisme modern neix d’algunes afirmacions de principi, entre les que figura el de la separació de poders. Aquest principi deriva de les reflexions de Montesquieu i es transforma en una regla organitzadora del poder a les  constitucions modernes, fins al punt que tot allò que l’afecti sembla que faci trontollar l’estructura institucional de la democràcia.

El propòsit de la xerrada és presentar, en primer lloc, allò que Montesquieu va dir sobre la separació de poders. Seguidament, es descriuran diversos models constitucionals, amb l’objectiu de veure l’abast de la separació de poders en cadascun d’ells. Finalment, es posarà el focus sobre l’actual situació de la separació de país, per tal de valorar fins a quin punt podem afirmar que la separació de poders ha deixat d’existir.  

Xavier Arbós Marín (Barcelona, 1954) és catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona. Llicenciat i doctor en dret per la Universitat de Barcelona, també va obtenir un diploma d’estudis avançats a l’Institut d’Estudis Polítics de París i va ser becari “Jean Monnet” a l’Institut Universitari Europeu de Florència. Els seus interessos son la teoria constitucional i el federalisme. Va tenir cura de la primera versió catalana del clàssic de Montesquieu De l’esperit de les lleis, publicat el 1983

Escola de Ball Sergi & Lourdes Dance