01/12/2022

Aquest matí de dissabte l’entitat cultural Espai de Cultura CT – Terrarios Albos, ha realitzat una visita al “Gratacels de Collblanc”

La historiadora Roser Piñol Bastidas ha sigut l’encarregada de guiar el recorregut

Una oportunitat per rememorar el passat històric del barri de Collblanc – La Torrassa, han tingut aquest matí un grup de veïns que han assistit a la visita guiada al “gratecels de Collblanc”.

Aquest edifici, conegut popularment com «el gratacels de L’Hospitalet», va ser dissenyat per Ramon Puig i Gairalt l’any 1927. Puig i Gairalt és considerat l’arquitecte més representatiu del grup de renovadors catalans del seu temps. L’any 1931 va ser soci numerari del GATCPAC i vicepresident del Cercle Artístic de Barcelona.

 Un any després, va ser directiu del Col·legi d’Arquitectes i conferenciant i ponent al Pirmer Congrés d’Arquitectes de Llengua Catalana. Al 1935 va ser soci de mèrit de l’associació d’Amics dels Museus de Catalunya. Va publicar articles a La Construcción, Arquitectura y Urbanismo, entre d’altres.

El gratacels també es coneix amb el nom de Casa Pons, ja que Joan Pons Vila va decidir la seva edificació. Es conserven registres de 1931 on s’afirma que es volia construir “una casa de forma no corrent i que havia de constituir un element de primer ordre per a la ciutat”. En aquell moment va ser l’edifici més alt del municipi i el primer en tenir ascensor. L’edifici volia respondre als problemes de densificació de població que es van produir als anys vint.

Imatges cedides per l’entitat Espai de Cultura CT – Terrario Albos