03/07/2020

Lamentem la pèrdua ahir, del gran il·lustrador, dibuixant i ceramista de L’Hospitalet en Valentí Julià i Sadurní.

Va col·laborar amb EL TOT L’HOSPITALET, amb diferents etapes

Julia

Reproduïm el text que ha publicat el Museu de la ciutat, que ens sembla que reflecteix molt be la figura d’en Valentí Julià i Sadurní.

 La ciutat conservarà per sempre el seu record i el de la seva obra publicada a la revista Xipreret (Butlletí de l’Ateneu de Cultura Popular), les seves col·laboracions amb el Museu de l’Hospitalet i amb moltes altres entitats de la ciutat. Volem fer arribar el nostre condol als familiars i amics.

Resum biogràfic:

Valentí Julià va néixer a l’Hospitalet, el 24 de març de 1929, en el sí d’una família dedicada a l’agricultura. Des de petitet s’afeccionà al dibuix i la pintura i va compaginar aquesta activitat amb les seves diferents ocupacions. Va assistir com alumne de ceràmica a l’escola Massana des de 1942 a 1951.

Va participar activament dins del moviment associatiu de la seva ciutat i freqüentat la UEC, els Amics de la Música, on trobà a Francesc Marcé i Maria Riera amb els que formarà un taller de ceràmica artística, el Centre Catòlic i l’Ateneu de Cultura Popular.

Va treballar en diferents mitjans de comunicació i les seves vinyetes han il·lustrat diaris -en forma de caricatures- i també llibres de refranys o contes infantils. Va treballar a partir de 1973 al Diari de Barcelona il•lustrant les cròniques del seu amic Domènec Pastor Petit amb el que col•labora durant varis anys en diversos projectes.

Va crear els primers dibuixos sobre l’extensió del terme municipal de l’Hospitalet amb dibuixos reals de masies, camins rals i rierols i canals. Col·labora des de l’inici amb la revista Xipretet i amb Gent de Pau.

Bibliografia:

VV AA.: 5 Anys de converses a l’Ateneu, Ateneu de Cultura Popular, l’Hospitalet, 1988, (La Medusa, 2) pàg. 122.

Documents de a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet

http://inventariarxiu.l-h.cat/…/documents-de-valent-juli-sa…

Fons del Museu de l’Hospitalet

http://museusenlinia.gencat.cat/eMP/eMuseumPlus