21/09/2020

Denunciats 158 patinets elèctrics en la campanya de control de la Guàrdia Urbana a Collblanc-la Torrassa

Es vigila especialment que els conductors dels patinets elèctrics no circulin per les voreres, no utilitzin telèfons mòbils ni auriculars i que facin un ús unipersonal i responsable del vehicle

Denunciats 158 patinets elèctrics en la campanya de control de la Guàrdia Urbana a Collblanc-la Torrassa

La campanya de control de la circulació dels patinets elèctrics que ha dut a terme la Guàrdia Urbana a Collblanc-la Torrassa del 13 al 31 de gener, com a prova pilot, ha acabat amb 158 denúncies, que poden comportar sancions de 80 a 200 euros. L’actuació s’estén aquest mes de febrer al conjunt de la ciutat. A L’Hospitalet, l’any 2019 aquests vehicles van estar implicats en 59 accidents.

De les 158 denúncies a usuaris de patinets elèctrics, 54 són per conduir de forma negligent, 37 per usar auriculars, 31 per no respectar el semàfor vermell, 21 per transportar una segona persona, 10 per no respectar el senyal de direcció prohibida, 5 per fer ús del telèfon mòbil, 4 per circular per una zona de vianants, 2 per no portar l’enllumenat obligatori i 1 per conduir sense llicència un vehicle que superava els 25 km/h.

En aquesta campanya de control, la Guàrdia Urbana també ha denunciat 31 conductors de bicicletes: 10 per usar auriculars, 9 per no respectar el semàfor vermell, 5 per fer ús del telèfon mòbil, 2 per no respectar el senyal de direcció prohibida, 2 per no portar l’enllumenat obligatori, 1 per transportar una segona persona, 1 per conduir amb una taxa d’alcohol superior a 0,25 mg/l i 1 per conduir amb presència de drogues a l’organisme.

En total, durant la campanya s’ha intervingut en 1.233 persones conductores de vehicles de mobilitat personal (VMP), de les quals 1.044 han estat advertides o informades i 189 han estat denunciades.

L’objectiu de la campanya de la Guàrdia Urbana, que aquest mes de febrer s’estén a tota la ciutat, és informar i aplicar les normes i instruccions dictades l’any passat per la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre l’ús dels patinets elèctrics, perquè els conductors en facin una utilització adequada i es respecti el bon ús compartit de l’espai públic.

Aquests patinets són vehicles d’una o dues rodes, d’una única plaça, propulsats per motors elèctrics que desenvolupen una velocitat d’entre 6 i 25 km/h. La seva proliferació en els darrers anys ha fet necessari establir unes normes d’ús.

Així, les instruccions de la DGT sobre els vehicles de mobilitat personal prohibeixen la circulació dels patinets elèctrics per les voreres i zones de vianants, no permeten que superin la velocitat de 25 km/h ni que es condueixin usant el telèfon mòbil o els auriculars.

També estableixen que la seva utilització ha de ser unipersonal; la conducció nocturna, amb enllumenat i robes reflectants, i que els usuaris tenen l’obligació de sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues, com la resta de conductors de vehicles.

La Guàrdia Urbana vigila el compliment d’aquestes normes i sanciona les infraccions, amb multes que poden anar de 80 a 200 euros. L’actuació es prioritza sobre els conductors que circulen de forma negligent i irregular, tant per la vorera com per la calçada, i sobre els autors d’infraccions greus que circulen en sentit contrari, no respecten la preferència de pas, usen mòbil o auriculars, transporten una segona persona o condueixen sota els efectes de begudes alcohòliques o drogues. Per als infractors menors de 18 anys, la responsabilitat correspon als pares.