08/02/2023

Ja arriba Tots Sants! Els panellets ja omplen les pastisseries i els forns de L’Hospitalet

.

PROVENCANA PORTADA (2) CORRECTE

Pastisseria La Provençana a L'Hospitalet

21/10/2022

D’aquí a una mica més d’una setmana podrem gaudir de la castanyada. Moltes persones celebren la castanyada, una festa en què no hi falten cada any els panellets, un producte que ha viscut una revalorització els últims anys.

La Castanyada arriba a L’Hospitalet amb paradetes de castanyes i moniatos i amb les pastisseries plenes de panellets i coques. Els comerços preveuen bones vendes, tot i que els castanyers pateixen per si les altes temperatures d’aquests dies fan tirar enrere els clients.
Les pastisseries ja tenen a la venda tota mena de panellets de diferents formes i gustos, però coincideixen que el que té més èxit, des de sempre, és el de pinyons.

A la Pastisseria la Provençana del barri de Santa Eulàlia, a L’Hospitalet, també ja ho tenen tot més que preparat. En aquest establiment treballen amb pinyons de Castella, els de màxima qualitat, amb més aroma i sabor.
Els que més èxit tenen, cada any són els de festucs, pinyons i sobretot pels menuts el de Nutella.
Cada any intentem treure algun sabor nou, que serà una sorpresa, ens diuen des de la pastisseria La Provençana.

Pastisseria La Provençana a L’Hospitalet
Pastisseria La Provençana a L’Hospitalet
Pastisseria La Provençana a L’Hospitalet

El Gremi de Pastisseria de Barcelona posa en valor l’elaboració tradicional dels panellets i dona quatre claus per poder diferenciar un panellet artesanal d’un d’industrial:

  • El massapà: El massapà del panellet tradicional està fet exclusivament d’ametlles, sucre i ous. No porta fècules, com patata o moniato, ni altres substitutius. A Catalunya, els consumidors poden comprovar si un panellet està fet seguint la recepta tradicional gràcies al segell ETG (Especialitat Tradicional Garantida), que garanteix que només porta ametlles, sucre i ous. El gremi denuncia que «en la pastissera industrial és habitual utilitzar fècules per abaratir el panellet, perquè s’ha de tenir en compte que el seu preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, molt més cars que la patata o el moniato».
  • L’elaboració: Els panellets artesanals s’elaboren un a un. És un producte que, per la seva mida i procés d’elaboració, requereix moltes hores de feina a l’obrador i moltes mans. «El pastisser pot trigar més de tres hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal, des que obre el sac de fruita seca per començar a elaborar el massapà i fins que els panellets arriben al taulell», diuen des del gremi, i donen valor a la feina manual d’aquestes postres tradicionals.
  • Els valors nutricionals: El panellet tradicional no porta conservants, additius ni colorants artificials. Els pastissers asseguren: «Un panellet industrial porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o col·locat al lineal del supermercat per ser venut. A les pastisseries artesanes els panellets es fan al dia per aconseguir que, sense cap mena d’additiu, aguantin tendres almenys 48 hores un cop se’ls emporta el client».
  • La varietat: Les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets. A banda dels més tradicionals, que són els que tenen més sortida, com els de pinyons, els d’ametlles o els de coco, els pastissers han anat innovant i jugant amb els productes per introduir nous sabors que sorprenguin els clients.