28/11/2022

Aquest proper cap de setmana podràs gaudir i visitar edificis emblemàtics de L’Hospitalet

La masia de Can Colom, Can Vilumara, la Casa dels Cargols…

El pròxim cap de setmana, L’Hospitalet participa en el festival d’arquitectura 48h Open House, un cap de setmana per gaudir d’edificis emblemàtics de la ciutat i explicar l’arquitectura de manera transversal. L’Hospitalet amaga una arquitectura variada: les masies dels orígens, quan la vila es dedicava a la pagesia; el modernisme i el racionalisme de l’arquitectura industrial i també als carrers, amb l’empremta deixada per l’arquitecte Puig i Gairalt, i en els darrers anys amb una tipologia d’edificació innovadora d’arquitectes de renom.  

Els diferents vessants de L’Hospitalet estaran presents en aquest 48h Open House amb la visita a 12 edificis i els itineraris proposats. També en el tema central proposat, l’arquitectura mediterrània, un tipus de construcció que responia a les necessitats del moment, creant tipologies i tècniques constructives pròpies i singulars. En les construccions industrials la tria de materials responia a la funcionalitat i a la utilització de materials més propers.  

Un exemple de la utilització d’aquests materials es troba a la Indústria Akroll, un dels edificis que visitarà enguany, ubicat al carrer de Corominas. L’empresa es va fundar als anys 50 del segle xx dedicada a la fabricació de complements metàl·lics per a la moda. L’edifici ha estat rehabilitat i, actualment, és un espai de creació amb platós audiovisuals que forma part del Districte Cultural. 

A les visites es coneixeran els nous usos d’alguns dels edificis, com la masia de Can Colom, que acull el Programa Municipal per a la Dona; Can Vilumara, antiga fàbrica i ara institut; la Casa dels Cargols, exemple del modernisme a L’Hospitalet, que actualment és la seu de l’Oficina Jove; o l’edifici Planeta, seu dels antics jutjats i actualment convertit en un centre de formació i innovació.  

Es proposen quatre itineraris: al voltant de l’arquitecte Puig i Gairalt amb la visita al gratacel de la carretera de Collblanc; l’arquitectura de contrastos de la plaça d’Europa; l’itinerari històric per la vila vella, i l’itinerari industrial per la Tecla Sala, Cosme Toda, Germans Albert i Can Vilumara.  

Per fer els itineraris cal fer reserva a la pàgina web de 48h Open House (L’Hospitalet de Llobregat | 48H OpenHouse Barcelona). 

Fa cinc anys que L’Hospitalet participa en el 48h Open House, per repassar aquesta participació, l’Auditori Barradas acollirà una exposició de l’1 de desembre de 2021 a l’1 de febrer de 2022.