02/02/2023

Avui és dijous Gras, o dijous Llarder. Marca l’inici del Carnestoltes

.

Racó Català

Imatge Racó Català

11/02/2021

Avui 11 de febrer és dijous Gras. Tradicionalment el Dijous Gras o Dijous Llarder és el primer dia del Carnestoltes i marca l’inici d’una setmana destinada antigament a atipar-se amb els àpats que estaven prohibits a partir de l’inici de la Quaresma.


La Quaresma comença el dimecres vinent de la setmana següent, conegut com a Dimecres de Cendra. Per això els aliments tradicionals del Dijous Gras són la coca de llardons, la botifarra d’ou o la truita de Dijous Gras, amb ingredients com la botifarra, amb un elevat contingut de greix animal.

Es tracta d’una festa tradicional que abans habitualment es limitava a l’àmbit familiar, però que en algunes poblacions també ha donat lloc a celebracions populars a l’aire lliure, en la línia de les que es produeixen el cap de setmana de Carnaval a la majoria de barris de la ciutat.

La Farga, Rebajas

El Dijous Gras estava precedit antigament pel Dijous dels Compares -dues setmanes abans-, en què era tradicional que el que havia estat padrí aquell any fes un regal a la padrina, i el Dijous de les Comares -la setmana abans-, en què era la padrina la que feia un regal al padrí.